Conestabile della Staffa - Monte Melino, Umbrien (Natur)

Conestabile della Staffa er en lang historie. Men fortalt kort, historien om et arrangeret ægteskab i 1700-tallet, hvilket førte de 2 familier (Conestabile og della Staffa) sammen.
I fordums tid lavede CdS op mod 10.000 HL vino om året. Sidste årgang der blev lavet var 1956, hvorefter druerne blev solgt til det lokale kooperativ indtil 2015.
Danilos kone er generation X(!) i slægten.
I mange år havde Danilo gået og "sparket dæk" på vinstokkene, og først i 2015 var han klar til at lave vin derpå.
Vingården ligger i 350 meters højde på skråningerne af Trasimenosøen.
Danilo Marcucci var tidligere vinhandler - endda en af de tunge drenge, som kun handlede med de allerdyreste vine fra hele verden. Ud over at handle med dem, drak han dem også. Det første til et lægebesøg efter en våd aften, hvor Danilo havde det ualmindeligt dårligt. Lægen spurgte, hvad han dog havde indtaget? Øhh, vin - jeg er jo vinhandler, svarede Danilo.
Så må du til at drikke noget andet vin, sagde lægen.
Som sagt, så gjort.
Kort tid efter smagte Danilo en naturlig vin fra det sydlige Umbrien (sit eget hood), serveret af sin egen far.
Resten er historie.
Her +20 år efter er Danilo Marcucci blevet en levende legende indenfor naturvin i Italien. Han er mentor/coach/vinmager for et par håndfulde af de bedste naturvinsbønder i Italien (inklusiv Furlani), og søger hele tiden nye udfordringer. Tjek også CALCARIUS, som er Danilos seneste projekt.

Conestabile della Staffa (Natur)

Case Sparse

IGT, 2018 Uden tilsat svovl Grechetto, Trebbiano 11.5%

Danilo Marcuccis hvide bællevin. 50/50 Grechetto/Trebbiano. 1 dags maceration og en tur på stål. Vin man glad af (og nej, ikke pga %'erne).

145,- pr. flaske

Case Sparse

Bianco Conestabile

IGT, 2017 Uden tilsat svovl Trebbiano, Malvasia 12.5%

Trebbiano/Malvasia i deres reneste form.

165,- pr. flaske

Bianco Conestabile

Il Bianco

IGT, 2016 Uden tilsat svovl Grechetto, Trebbiano 13.5%

80-Grechetto/20-Trebbiano. Renhed og lækkerhed.

165,- pr. flaske

Il Bianco

Rosato Conestabile

IGT, 2018 Uden tilsat svovl Cabernet Franc 12%

Hvis du (og så) synes, at rosé er en pænt kedelig omgang, så er det her, det sker. Vild energi - med kalk i ascendanten. Yeah.

175,- pr. flaske

Rosato Conestabile

Case Sparse Rosso

IGT, 2018 Uden tilsat svovl Sangiovese, Ciliegio 12%

Danilo Marcuccis røde bællevin. 70/30 Sangiovese/Ciliegiolo. 3 dages maceration og en tur på stål. Den kan man drikke hver dag året rundt. Slurb..!!

145,- pr. flaske

Case Sparse Rosso

Ciliegió

IGT, 2018 Uden tilsat svovl Ciliegiolo 12%

Danilo Marcuccis seneste skud på rødvinsstammen i Conestabile Della Staffa. "Hestevinen". En hyldest til sin kones heste. Og så dufter vinen ganske rigtigt af..... øhhh.... Kirsebær. Pænt full bodied hestefætter der.

160,- pr. flaske

Ciliegió

Il Rosso

IGT, 2016 Uden tilsat svovl Sangiovese, Sagrantino, Canaiolo 13.5%

Den røde! 40-Sangiovese/40-Sagrantino/20-Canaiolo. Mørk, elegant, ren, usvovlet frugt. Læskende syre og med et godt tanninbid - lige til bøffen.

165,- pr. flaske

Il Rosso

Rosso Conestabile

IGT, 2017 Uden tilsat svovl Sangiovese, Ciliegiolo 12.5%

For viiiiidt juicy, læskende, ren og elegant. 80-Sangiovese/20-Ciliegiolo. Med kirsebær i ascendanten.

169,- pr. flaske

Rosso Conestabile

Rosso Madonnina

IGT, 2015 Uden tilsat svovl Sangiovese 15.5%

Naturvin med fuld smadder på drengen. In your face! Mørk tæt frugt, sangiovese-krydder og let sødme. Bang.

175,- pr. flaske

Rosso Madonnina

Rosso Due Colli Gamay del Trasimeno

IGT, 2015 Uden tilsat svovl Gamay del Trasimeno 16%

Gamay del Trasimeno er druen. Det siges, at i fordums tid sneg man nogle Grenache-stokke fra Sardinien til Umbrien (sydøstlige Trasimenosø), og plantede dem der i nattens mulm og mørke. 2015 er en potent årgang, så her skrues der op for bassen, som man siger. Tæt, intens mørk vin, med en urtet tone. Lagret på et 120 år gammelt egefad. Og selvfølgelig uden nogen former for kemi - ligesom alle de andre af Danilos vine. En rigtig vintervarmer på 16%.

195,- pr. flaske

Rosso Due Colli, Gamay del Trasimeno

Rosso Scuderia

IGT, 2016 Uden tilsat svovl Sangiovese Grosso 14%

Sangiovese Grosso = Brunello-vindruer. Stokkene blev givet til Conestabile-familien af det anerkendte Brunellohus, Biondi Santi. Så hvorfor ikke bare kalde en spade for en spade? NaturvinsBrunelloFraUmbrien. Basta.

240,- pr. flaske

Rosso Scuderia

Trubiano

IGT, 2016 Uden tilsat svovl Trebbiano 13%

Mild og kælen - med fylde og intensitet. Trebbiano Dorato macereret 8 dage på skallerne, med efterfølgende "middagslur" på 50 år gamle botti.

185,- pr. flaske

Trubiano

Bianco degli Innesti

IGT, 2017 Trebbiano 11.5%

Danilo kunne slet ikke få armene ned over denne drue. "the perfect grape" som han kalder den. Den er en krydsning af Vitis Vinifera samt en vilddrue (kan ikke lige huske navnet). Kobber behøver man ikke bruge, og det naturlige svovlindhold er lig 0. Altså "the perfect grape" for naturlig vinfremstilling. 8-10 dages maceration og en tur på 54 L. damigiana (demijohn/ Carboy). Danilos idé med Orangevin er, at man kan smage terroiret og ikke kun skallerne (hvis macerationen er for lang). Det kan man her - altså smage terroiret. Skål.

185,- pr. flaske

Bianco degli Innesti

Cerrone

IGT, 2015 Uden tilsat svovl Grechetto 13.5%

Hvidvin (orange) med sygt mange tanniner! En fed oplevelse at få kradset gummerne af en hvidvin. Der er seriøst gang i den. Og mærker man efter, når den er sunket, fornemmes "flaskens ånd"! (jeg havde den i hvert fald).

195,- pr. flaske

Cerrone

Brioso Bianco

IGT, 2017 Uden tilsat svovl Grechetto 12%

Naturlig PetNat på ren Grechetto. Sådan skal den boblerøv sparkes.

160,- pr. flaske

Brioso Bianco

Il Brioso Rosato

IGT, 2018 Uden tilsat svovl Sangiovese 11%

PetNat på Sangiovese lavet af Danilo "vinguru" Marcucci. Det er saftigt, det er friskt, det er intenst, det er sindsygt dragende.. Giv mig mere!!

175,- pr. flaske

Il Brioso Rosato